submenu

Astrid Callens - 13/11/2019

Intervieuw

Integraal interview met Astrid Callens, November 2019

Bio:

Naam: Astrid Callens

Artiesten naam: Astrid, de ArtisD

Beroep: Voltijds Mens, ambtenaar en theatermaker

Favoriete bezigheid: alle hoeken van het brein verrukken

Held: Leonardo Da Vinci

Integraal interview met Astrid Callens, November 2019

In 2018 stond je twee maal in een overvol GC Felix Sohie met je eerste muzikale monoloog ’t Is allemaal de schuld van mijn ouders’.

Jullie kondigden me heel juist aan: ik ben een laatbloeier. 43 jaar werkte ik aan mijn eerste muzikale monoloog «´t is allemaal de schuld van mijn ouders». Uiteraard was ik heel erg opgetogen dat mijn verhaal zo goed onthaald werd in Gent, Terneuzen, Antwerpen en zeker in Hoeilaart, waar ik opgroeide. 2 keer GC Felix Sohie volboeken voor een eerste monoloog was mooier en beter dan in mijn dromen. Totaal onvoorzien, zeg maar regelrecht: onverhoopt. Sommigen kwamen zelfs verschillende keren kijken. Mijn ouders bijvoorbeeld! (lacht uitbundig)

Er was heel erg veel moed nodig om dit verhaal te brengen, om mezelf bloot te geven en te zeggen: Hallo iedereen, ik wil iets vertellen. Het bleek één van mijn beste ideeën ooit!

Vandaag, anderhalf jaar later heb je nieuw materiaal voor een avondvullende show van 70 min.

Ja! Ik heb de smaak te pakken! Voor «Si & La, over het leven en omstreken» ging het gelukkig veel sneller (lacht). De tijd van een zwangerschap heb ik nodig om een voorstelling te schrijven: 9 maanden om mijn ei uit te broeden. De meesten maken kinderen, ik maak muzikale monologen (lacht). Dit is het liefste wat ik doe!

Vanwaar kwam de inspiratie voor ‘Si en La, over leven en omstreken’?

«Si & La, over het leven en omstreken» ontstond ergens in september 2018, bij heel goede vrienden van me, hier in Jezus-Eik! (glundert) Zij hadden hun gezellige tuin opengesteld voor het Beste Buren georganiseerd door GC de Bosuil en ik werd uitgenodigd om er een nieuwe tekst te brengen. Voor deze gelegenheid schreef ik: ´Gluren bij de Buren.´ Ik hou van taal en mijn brein denkt associatief. De Beste Buren brachten me snel naar andere landen en hun vreemde talen. Ik ontdekte dat zij (´de vrumde´ zoals ze in Hoeilaart zeggen) gretig woorden snoepen uit onze rijke Vlaamse taal! Zélfs de Walen lenen woorden van ons. Wanneer we die woorden gaan terugzien, is een ander verhaal. (lacht). Deze sketch is dan blijven groeien en installeerde zich als volwaardig hoofdstuk in mijn nieuwe Muzikale Conference als: Nederlands is een wereldtaal! Ik heb argumenten om te bewijzen dat het zo is! Yes, sir!
De polyglot in mij (ik ben nét geen hyperpolyglot, gelukkig maar want dat klinkt nogal ziekelijk! lacht en gaat verder:) jongleert constant met woorden.

Vanwaar alles komt? Gewoon, uit het leven… én omstreken. Ik kijk, luister, voel en begin dan te schrijven. Deze muzikale conference is woordtheater met liedjes. Deze voorstelling gaat over liefde, over vriendschap, over hanen en geiten, over het overmatig gebruik van smartphones, over m/v/x. Al mijn verhalen mankeren een hoekje, vandaar de naam van mijn Toneelgezelschap: NENUKAF. Uiteraard zit er nog een andere speling in deze muzikale conference, maar die ga ik hier niet verklappen. In ieder geval: alles is zelf gemaakt, fris en écht waar!
Enfin, denk ik toch… (lacht)

En Wat bedoel je met ‘en omstreken’?

De rode draad door «Si & La, over het leven en omstreken» is ´denken´. Ik denk altijd, zélfs als ik verliefd ben. En ik geloof ook graag alles wat ik denk, ook al strookt dat niet altijd met de realiteit. Ik bevind me dan in ´een alternatieve waarheid.´ Deze waarheid, die gecreëerde werkelijkheid: dát zijn mijn omstreken.
Soms denk ik dat mijn realiteit een illusie is die te wijten is aan te weinig alcohol. (lacht)

Deze keer heb je gedachten geplukt uit het leven, dieren en omstreken. Hoe sta jij in het leven?

Ik sta bekend als een wervelwind en hou van rust. Ik ben bijziend en daarom zoek ik het geluk niet te ver. Ik ben een tijger en vijl mijn nagels. Ik ben een vrouw en gedraag me niet binair. Ik ben verbonden met de magie van de cosmos en steek mijn neus liefst in wetenschappelijke boeken. Ik hou van taal en niet van wiskunde. Daarom ben ik ook onberekenbaar. Ik heb geleerd om te dansen met mijn gevoeligheden en gekraste LP´s niet meer te beluisteren. (Nooit scratchen in groeven!) Liefst ga ik op reis in mijn fantasie. Ik kijk uit naar de dag dat ik buitenloop en ik binnen ben. Ik ben een denker en een doen(d)er.

Met welk dier identificeer je je?

Mijn verjaardag vier ik als de zon in ram staat. Mijn beste vrienden zijn Leeuwen. Mijn ascendant is schorpioen en dat zie je aan mijn ogen. Voor de Chinezen ben ik een tijger en voor mijn kat ben ik een poes. Als een Bruine Beer kruip ik graag in mijn hol om me vragen te stellen en de tijd te nemen om te luisteren. Volgens mijn schoonbroer, dé beste boswachter ooit van het Zoniënwoud en ornitholoog, ben ik een valk. Zelfs zou ik liever een uil zijn. Alleen hoop ik dat die twee vogels nooit achter mekaar vliegen, want dan lig ik er. Je hoort het goed: er zit een beest in mij!

Je hebt een sterke link met Jezus-Eik, vertel!

Ik was amper 5 jaar oud toen ik uit de auto sprong om met mijn grote zus aan te sluiten bij de speelclubbers. Bij de Chiro wou ik zijn! Élke zondag: 14u. Mariahof, in uniform. 15 jaar lang. Op kamp gaan was het hoogtepunt van het jaar. Wat hebben we geravot! De gekste spelletjes gespeeld, volksdansen geleerd, patatten leren jassen, kampvuren gestookt… Op een gegeven moment werd ik leidster, daarna hoofdleidster… het was dé tijd van mijn leven waar ik heel erg graag aan terugdenk! Er is een hele kamer in mijn hart getapissseerd met belevenissen uit mijn Chiro-tijd.

Heb jij nog een straffe anekdote uit je Chiro periode?

Weet je dat ik GC de Bosuil nog heb weten gebouwd worden? Plots kregen we een prachtige industriële keuken voor de pensenkermis en een chique theaterzaal voor het jaarlijkse groepsfeest. Daarvoor speelde zich alles af op gasbekkens en rotte planken in de Noodkerk, die op de Mariahof stond. We rookten sigaren van de pastoor, spoten Dreft in zijn bad en staken gras in de broek van de onderpastoor De Rycke. Elke zondagavond was er een leidingsvergadering en De Rycke bracht altijd taart mee. Zijn favoriet was de Brésilienne. Smullen, lachen en terwijl werken aan een goed draaiende jeugdbeweging. Ach, wat was dat toch een zorgeloze tijd!

Zit er in deze voorstelling iets uit die periode?

Zéker! Ik denk onmiddellijk aan 2 dingen: vriendschap en zingen!
Ik zing elke dag, gewoon omdat ik dat zo graag doe. In de Chiro zongen wij altijd en overal en iedereen moest het horen! Van bij de speelclubbers zong ik uit volle borst mee terwijl leider Stef gitaar speelde. Kijk, dát was voor mij pure magie. Al zingend en al spelend ontstonden er hechte vriendschappen. Mijn beste vrienden komen uit mijn Chirotijd. We kennen mekaar door en door en ook al zien we mekaar niet meer elke zondag, áls we mekaar terugzien, blinken onze ogen zoals toen we Dikke Bertha mochten spelen. Dat zijn cadeaus! Ik denk zelfs dat GC de Bosuil op vrijdag 17 januari vol Chiro zal zitten. En niet alleen van Jezus-Eik! Die van Overijse, Eizer, Hoeilaart, Tombeek, Maleizen,… zelfs de scoutte van Hoeilaart! In ieder geval: iedereen is welkom. Wij hebben daar vroeger ook geen spel van gemaakt! Ik vermoed dat het een bonte avond wordt. Ik ben toch van plan er een feestje van te maken.

Wat is je goede voornemen voor 2020?

Optreden! Veel! In heel Vlaanderen én omstreken! (lacht gul)
Deze voorstelling is toegankelijk voor iedereen: m/v/x, K.T., ook voor veganisten en kan gespeeld worden in een zaal, maar ook in de lokale bibliotheek, een lekker restaurant, een mooie tuin (met of zonder zwembad, daar doe ik niet moeilijk over) en omstreken. Voor reservaties: Bel me, schrijf me, laat me vlug iets wé-éten: 0485 157 469 * info@nenukaf.be
Naast optreden met «Si & La, over het leven en omstreken» werk ik in stilte verder aan een nieuw stuk, omdat ik daar zin in heb. Dus ja, 2020 wordt een expressief jaar! Ik kijk uit naar 2021 en het beste is nu.

Wat wens je alle Jezus-Eikenaren toe?

Vooreerst een goede gezondheid. Zonder dat valt alles stil. Vervolgens wens ik alle Jezus-Eikenaren een charmant jaar toe en dat zal waarachtig genoeg uitkomen, want 2020 is het jaar van de Rat of voor sommigen van de Muis. Trek daarom het Zoniënwoud in en laat je verrassen en verwonderen door de natuur. Ga mediteren in het bos. Schrijf een haïku. Het woud is Groot en inspireert.

Welke vraag had je graag aan jezelf gesteld?

Wanneer stop ik met geiten in huis halen?

Hier meer info over de voorstelling.

 

Bekijk ook