Materialen

Wil je graag materialen gebruiken om Nederlands te oefenen? Komt langs in het gemeenschapscentrum. Welke materialen hebben we?

Pictogrammenboekjes

In vier pictogrammenboekjes staan afbeeldingen met daaronder het juiste Nederlandse woord. Met de boekjes kan je geen Nederlands leren. Ze zijn een mooie aanvulling op de lessen Nederlands.

In elk boekje staan afbeeldingen en woorden over verschillende thema’s:

  • deel 1: winkelen, café, restaurant, fruit, groente, bakker, slager, buurtwinkel, krantenwinkel, cadeauwinkel, bloemist, schoenmaker, doe-het-zelfzaak, postkantoor, bank, (openbaar) vervoer, apotheek, opticien, kleding, kapper;
  • deel 2: wonen, poetsen, afval sorteren (gft, glas, huisvuil, kga, papier, pmd …), het lichaam, de dokter, de tandarts, het ziekenhuis, het ziekenfonds, de politie, het gemeentehuis, de bibliotheek, het station, het stadion, de schouwburg
  • deel 3: sport, vrije tijd (algemeen en muziek), cultuur, toerisme (algemeen, het vervoer en het weer), huisdieren;
  • deel 4: school, crèche, werken (beroepen, kantoor, industrie), persoonlijke gegevens.

Vertaalwoordenboekje

Een anderstalige die in de Rand komt wonen, kent vaak nog geen Nederlands en heeft het dus niet altijd even gemakkelijk. Het vertaalwoordenboekje is een hulpmiddel bij een eerste contact met de gemeente én een aansporing om Nederlands te leren. In het boekje staan een aantal vragen en zinnen die helpen om basisinformatie te vragen aan het loket. De woordenschat is vertaald in het Frans, Duits en Engels. Ook de loketbedienden kunnen het boekje gebruiken in hun communicatie met anderstalige inwoners die nieuw zijn in de gemeente.

Sportwoordenboekje ‘Mijn kind wil sporten’

Het sportwoordenboekje ondersteunt ouders die een sportclub zoeken voor hun kind of waarvan hun kind lid wil worden van een Nederlandstalige sportclub. In het sportwoordenboekje vind je beelden en woorden in het Nederlands. Die kan je gebruiken in het zoeken naar, aansluiten bij en integreren in een sportclub. Leerkrachten Nederlands kunnen het boekje ook gebruiken in lessen of in oefenkansen Nederlands.

Voetbalwoordenboekje ‘Aftrap Nederlands’

Voetbalspelers met een andere thuistaal die lid zijn van een Nederlandstalige voetbalclub, kunnen een voetbalwoordenboekje gebruiken ter ondersteuning tijdens de trainingen en wedstrijden. Het boekje helpt spelers om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub en geeft hen een duwtje in de rug om oefenkansen Nederlands te gebruiken.

Het voetbalwoordenboekje is een product van vzw ‘de Rand’, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) en de Taalunie.

Speldoos voetbal

Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat die ze nodig hebben in de voetbalclub. Via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen oefenen en herhalen ze de woordenschat. De light-versie voor gezinnen om thuis te spelen kost 5 euro.

Speldoos vrije tijd kinderen

Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier basiswoordenschat. Via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen oefenen en herhalen ze de woordenschat. Er is een duurzame versie van de speldoos voor verenigingen en organisaties. De light-versie voor gezinnen om thuis te spelen kost 5 euro.

Cd’s voor kinderen en volwassenen

Wie Nederlands leert, kan de cd’s van Lennaert Maes en de Bonski’s thuis beluisteren. Bij elke cd zit een gratis boekje met oefeningen en taalspelletjes voor thuis of leerkrachten kunnen lesmateriaal bestellen voor in de klas. Een cd kost 5 euro.

Voor kinderen:

  • Boer!
  • De ReisRus

Voor volwassenen:

  • De Bonski’s gaan voor goud!
  • De Bonski’s kennen hun wereld
  • Spreek het uit!